top of page
  • Yazarın fotoğrafıPsk. Dr. Safir Maner

NeuroMind’daki ilk görüşmenizden neler bekleyebilirsiniz?

NeuroMind’da, psikolojik destek ve bilişsel değerlendirmeyi içeren klinik nöropsikoloji hizmetleri sunuyoruz.


Nöropsikolojik destek almak için ilk adımı atmak, bazen zor bir deneyim olabilir. Sürecin nasıl işleyeceği hakkında sorularınız veya endişeleriniz olabilir. Yaşadığınız zorluklardan yabancı birisine bahsetmek ürkütücü bir deneyim olabilir. Bunlar gayet anlaşılabilir düşünce ve deneyimlerdir.


Bu yazıda, danışanlarımızı bilgilendirmek için, kliniğimizdeki ilk görüşmenizden neler bekleyebileceğinizden bahsedeceğiz.





İlk görüşme süreci

İlk görüşmede, danışanın yaşadığı problemlerin ne olduğu anlamayı amaçlarız ve buna yönelik detaylı bir klinik görüşme gerçekleştiririz.


Tipik bir ilk görüşme, genellikle 45-50 dakika sürer. Bu süre zarfında deneyimlediğiniz problemlerin ne olduğunu, sizi ne kadar zamandır etkilediğini, bu problemlerin yaşamınızda nasıl sıkıntılara yol açtığını anlamaya çalışırız.


Duygularınız, düşünceleriniz, davranışlarınız hakkında bilgi edinmeye çalışırız. Kliniğimize başvurarak, yaşamınızda değişmesini istediğiniz şeyleri ve hedeflerinizi anlamaya çalışırız.


Şu anda yaşadığınız problemleri daha iyi değerlendirebilmek için, sizden geçmiş yaşam deneyimlerinizle ilgili de bilgi ediniriz: Örneğin eğitim ve iş yaşamınız, aile ve ilişkiler geçmişiniz, sağlık durumunuz, hobileriniz vb.


Nörolojik hastalığınızın yanında, iyilik halinizi etkileyebilecek diğer faktöleri anlamak daha bütüncül bir destek sunmamıza yardımcı olur. Ek olarak, kısa psikolojik ölçekler doldurmanızı rica edebiliriz.


İlk görüşmede, danışanı biraz tanımaya, tarif edilen problemler çerçevesinde kişinin ihtiyaçlarını belirlemeye ve danışanla birlikte bu ihtiyaçları en iyi nasıl destekleyebileceğimize karar vermeye çalışırız.


Görüşmenin sonunda, bir sonraki adımları belirleriz. Uygun olması ve kişinin istekleri doğrultusunda psikolojik destek veya bilişsel değerlendirme için bir sonraki adımların ne olduğunu kararlaştırırız.


Bazen görüşme süresince, bireylerin nöropsikolojiyle bağlantılı olmayan ihtiyaçlarını keşfedebiliriz: Böyle bir durumda, danışanın izni dahilinde, ilgili diğer kurum ve kuruluşlara yönlendirme yapabiliriz.


Kişi odaklı yaklaşımın önemi

Bu yazı ilk görüşme hakkında genel bir fikir verse de, her danışanımızın hikayesi, ihtiyaçları ve istekleri farklıdır. Bazen kişilerin psikolojik ihtiyaçlarına göre ilk görüşmenin içeriği, hızı ve sonucu değişkenlik gösterir. Birçok farklı nedenle, danışanlarımız problemlerini dile getirebilmek için daha fazla zamana ihtiyaç duyabilir. Bu nedenle esnek bir yaklaşım göstermek ve kişinin ihtiyaçlarına odaklı hizmet vermek önceliğimizdir. Yaptığımız tüm görüşmelerde, kişilerin kendini ifade edebilmesi için alan açmaya, bireylerin aktardıklarını özenle dinlemeye ve varsa sorularını olabilecek en iyi şekilde yanıtlamaya özen gösteririz.


İlk birkaç görüşme, karşılıklı bir tanışma sürecini içerir. Klinisyenin size olan yaklaşımını görmenize, bu yaklaşımın sizin tercih ve ihtiyaçlarınız için iyi bir eşleşme olup olmadığına karar vermeniz için bir fırsat yaratır.


Bireyler, psikolojik destek aldığı psikolog/psikoterapistlerde farklı farklı özellikler arayabilir – örneğin bu özellikler klinisyenin karşısındakine yaklaşımını, hali ve tavrını, konuşma stilini, görüşme süresince uygulamaya koyduğu değerleri içerebilir. Kendiniz için doğru olan, size güven veren, iletişim kurabileceğinizi hissettiğiniz klinisyenlerle çalışmak psikolojik destek sürecini olumlu şekilde etkiler.


İlk görüşme öncesinde yardımcı olabilecek birkaç nokta:

- Görüşmenin içeriği hakkında herhangi bir sorunuz varsa bizimle önceden iletişime geçebilirsiniz.


- Bilişsel problemleriniz varsa ya da kaygı nedeniyle bahsetmek istediğiniz tüm noktaları hatırlayamayacağınızdan endişe ediyorsanız, deneyimlediğiniz problemlerin kısa bir listesini hazırlayıp, yanınızda görüşmeye getirebilirsiniz.


- Nörolojik hastalığınız dolayısıyla konuşmakta ya da kendinizi ifade etmekte güçlük çekiyorsanız, bizimle önceden iletişime geçebilirsiniz. Görüşme süresini uzatarak ve/veya görüşme boyunca farklı iletişim stratejileri kullanarak size kendinizi ifade edebilmeniz için imkan oluşturmaya çalışırız.


- Görüşme sırasında konuşulan bilgilerin nasıl saklanacağı konusunda endişeleriniz varsa, bunu bizimle görüşerek, danışan-psikolog gizliliğinin sınırları hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.


- Çeşitli mobilite ihtiyaçlarınız varsa ve kliniğimize erişmekte zorlanacağınızı düşünüyorsanız, birlikte bir çözüm arayabiliriz.


Psikolojik destek alırken, yardım almaya başlamanın ürkütücü bir deneyim olabileceğinin farkındayız. Bu süreçte mümkün olduğu kadar danışanlarımızı desteklemek ve kendileri için doğru olan adımları atmalarına yardımcı olmak arzusundayız.


NeuroMind hizmetleri hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz, kliniğimizin websitesindeki ilgili sayfaları ziyaret edebilirsiniz. Photo by Hillie Chan on Unsplash


bottom of page