top of page

Nöropsikolojik (BiliÅŸsel) DeÄŸerlendirme

Nöropsikolojik DeÄŸerlendirme nedir?

Bazı nörolojik tanılarda, sinir sistemi ve beyinde meydana gelebilecek hasar ya da deÄŸiÅŸimler nedeniyle kiÅŸilerin biliÅŸsel iÅŸlevleri etkilenebillir. BiliÅŸsel iÅŸlevler, bireylerin bellek, dikkat, dil iÅŸlevleri, yönetici iÅŸlevler ve görsel-uzamsal iÅŸlevler gibi fonksiyonları içerir. Nöropsikolojik deÄŸerlendirme, alanında uzman psikologların, biliÅŸsel iÅŸlevleri yapılandırılmış, standardize edilmiÅŸ ve güvenilir ÅŸekilde deÄŸerlendirmesini saÄŸlar.

 

Nöropsikolojik deÄŸerlendirme sayesinde bireylerin biliÅŸsel süreçlerindeki güçlü ve zayıf yanlar, dile getirdikleri biliÅŸsel problemler çerçevesinde deÄŸerlendirilir. Bu, kiÅŸinin testlerde gösterdiÄŸi performansı, kiÅŸiyle aynı yaÅŸ ve eÄŸitim aralığında bulunan standardize normlarla karşılaÅŸtırma yoluyla yapılır.

​

Nöropsikolojik DeÄŸerlendirme ne zaman gereklidir?

Nöropsikolojik deÄŸerlendirme çeÅŸitli nedenlerle gerekli olabilir. Genellikle biliÅŸsel iÅŸlevleri etkileyebilecek Nörolojik bir olay yaÅŸandıktan sonra (örn kafa travması, inme vs) veya danışanlar (veya aileleri) biliÅŸsel iÅŸlevlerinde bir deÄŸiÅŸim hissettiÄŸi ve bu deÄŸiÅŸim kiÅŸinin günlük yaÅŸamını etkilemeye baÅŸladığı zaman bir doktor (genellikle bir Nörolog, Nöropsikiyatrist ya da Psikiyatrist) tarafından nöropsikolojik deÄŸerlendirme için yönlendirilebilir ya da kiÅŸiler kendileri nöropsikolojik deÄŸerlendirme için baÅŸvuru yapabilir.

​

Nöropsikolojik deÄŸerlendirme farklı ÅŸekillerde yardımcı olabilir:

  • Yönlendirme yapan doktorun ayrıştırıcı tanıya eriÅŸmesine yardımcı olabilir (örn. demans ve benzeri tanı süreçlerinde);

  • Beyin ve sinir sistemini etkileyen bir olayın ardından biliÅŸsel iÅŸlevlerde bir deÄŸiÅŸim olup olmadığını ortaya çıkarabilir;

  • Bireylerin biliÅŸsel performansının ileride deÄŸiÅŸeceÄŸi öngörülen durumlarda, daha sonra karşılaÅŸtırma yapılabilecek bir temel düzeyin saptanmasında yardımcı olabilir;

  • BiliÅŸsel iÅŸlevlerin kiÅŸiye özel profiline dayanarak, biliÅŸsel süreçlerdeki güçlü ve zayıf yanlar öÄŸrenilebilir;

  • Günlük yaÅŸamda biliÅŸsel performansı desteklemek için bireysel strateji planı geliÅŸtirilmesinde ya da kiÅŸiler için uygun rehabilitasyon programları oluÅŸturulmasına yardımcı olabilir.

​

KliniÄŸimizde, bireylerin ihtiyaçlarına en uygun olacak ÅŸekilde nöropsikolojik deÄŸerlendirme hizmeti sunmaktayız. 

​

Nörolojik tanısı nedeniyle biliÅŸsel problemler yaÅŸayan ve nöropsikolojik deÄŸerlendirme hizmetimizden yararlanmak isteyen bireylerin baÅŸvuruları, klinik uygunluk çerçevesinde deÄŸerlendirilmektedir.

 

Buna göre, kiÅŸinin ÅŸikayetleri ve saÄŸlık bilgileri doÄŸrultusunda, nöropsikolojik deÄŸerlendirme yapılmadan önce medikal bir hekime yönlendirilebilirsiniz. Bu, biliÅŸsel süreçlere etki edebilecek çeÅŸitli diÄŸer saÄŸlık sorunlarının araÅŸtırılması ve nöropsikolojik deÄŸerlendirmenin klinik olarak uygun bir soruyu yanıtlayabilmesi açısından önemlidir. 

bottom of page