Nöropsikolojik Değerlendirme Sırasında Ne olur?
Nöropsikolojik değerlendirme, birkaç farklı aşamada tamamlanır. Bir doktor tarafından kliniğimize yönlendirilme yapıldıktan sonra, sizinle ilk olarak detaylı bir görüşme yapılır. Bu görüşme sırasında bilişsel şikayetlerinizin öyküsü, sağlık bilgileriniz ve ilgili yaşam öykünüz alınır. Sizinle yapılan görüşmeye ek olarak, şikayetlerinizi ve bunların günlük hayatınızdaki etkisi hakkında bilgi verebilecek aile bireylerinizle ve/veya sizinle çalışan bir sağlık görevlisiyle ayrı ayrı görüşme yapmak için izniniz alınır.
Bilişsel işlevleri ölçmek için nöropsikolojik testler kullanılır. Bu testler, ölçtükleri işlevlere göre değişkenlik gösterir ve yazılı, sözlü veya çizim içeren görevlerden oluşabilir. Bilişsel şikayetleriniz, sizi yönlendiren doktorun ihtiyacı olan bilgiler ve kişinin nöropsikolojik hikayeniz kapsamında hangi testlerin yapılacağına psikoloğunuz karar verir. Testleri tamamlamak için ihtiyacınız olan yönergeler, test sırasında size sunulacaktır ve önceden hazırlık yapmanıza gerek yoktur. Eğer okuma gözlüğü veya işitme cihazı kullanıyorsanız, bunları randevularınıza getirmeniz gerekmektedir. Ayrıca kullandığınız tüm ilaçların güncel bir listesini ve şikayetlerinizle ilgili olan sağlık raporlarınızı (örneğin nörogörüntüleme raporları) randevunuza getirmenizi rica ederiz.
Yapılacak olan değerlendirmenin kapsamına göre, test aşaması farklı günlere bölünerek birkaç görüşme sürecine yayılabilir. Bu, bireylerin performansını etkileyebilecek ve sonuçların geçerliğini tehlikeye atabilecek karıştırıcı faktörleri (mesela yorgunluk ve/ya ağrı) en aza indirmek için yapılır.
Nöropsikolojik Değerlendirme Sonrası
Değerlendirme bittikten sonra sizinle ayrı olarak bir takip görüşmesi ayarlanır ve bu görüşmede değerlendirme sonucu sizinle detaylı olarak görüşülür.
Değerlendirmenin ardından:
-
Bilişsel profiliniz göz önünde bulundurularak, görüş ve önerilerde bulunulur.
-
Değerlendirme sonuçlarına dayanarak, günlük yaşamınızda bilişsel performansınızı destekleyecek stratejiler oluşturulabilir.
-
Psikolojik yardıma ihtiyacınız olması halinde, bu desteği sağlayabilecek kaynaklar görüşülebilir.
-
Nöropsikoloji alanı dışında herhangi bir ihtiyacı tespit edilmişse, bilgilendirilmiş onamınız çerçevesinde, başka sağlık çalışanlarına ya da sosyal kurum/kuruluşlara yönlendirme yapılabilir.
-
Değerlendirme süreci veya sonucuyla ilgili herhangi bir sorunuz varsa yanıtlanır.
-
Değerlendirme sürecini ve sonuçları içeren resmi bir rapor hazırlanır. Bu rapor sizi kliniğimize yönlendiren doktorla da paylaşılır.